Anna Johansson, sopran - Sången kommer alltid från hjärtat
RSS

Senaste inläggen

Julen är snart här!
Som att sitta på en öde ö
Konsert med Bryn Terfel
Annas första blogginlägg ;-)

Kategorier

Bakning
Trondheim
drivs av

Min blogg

Julen är snart här!

Tänk att det snart är julafton! Tiden går plötsligt så fort, tyckte nyss att det var en halv oändlighet till att man fick lov att börja julpynta och börja med julbaket...

Jag har bakat en hel del inför denna jul, vilket jag alltid gör eftersom jag tycker att det är så underbart roligt! Jag bakar dessutom alltid massor av lussekatter och lussebullar trots att jag tycker att det smakar förfärligt med saffran (smakar en lussekatt varje år, men hittills så har jag inte blivit övertygad) bara för att det hör till julen med saffran och vem blir inte lycklig av en knallgul saffransdeg. Som tur var har jag världens finaste sambo som alltid kvalitetssäkrar allt jag bakar och han älskar saffran! 

Till min stora glädje så har jag fått många förfrågningar om recept. Problemet är att jag sällan följer ett recept, älskar att improvisera. Har länge tänkt att jag ska börja skriva upp mina recept, så här kommer det första försöket med att försöka minnas hur jag bakade det underbart goda vörtbröd som jag bakade igår.

Vörtbröd (2 limpor)

75 g smör
50 cl porter
1 dl sirap
1 rågad msk honung
1 påse vörtmix
1 msk fänkål
½ msk kummin

70 g jäst
6 dl fint rågmjöl
1 ½ dl kornmjöl
                                                        1 dl kruskakli
                                                        ca 8 dl Vinjett vetemjöl eller
                                                        special vetemjöl

1. Smält smöret och honungen i en kastrull och häll i portern och sirapen, värm till 37 grader.
2. Stöt fänkål och kummin och häll i detta tillsammans med vörtmixen i degspadet.
3. Smula ner jästen i en stor degbunke och häll över lite av degspadet och lös upp jästen. Häll sedan över resten av degspadet.
4. Häll i mjölet i omgångar och använd gärna degkrokarna på din elvisp, arbeta degen minst 10 min.
5. Låt degen jäsa i ca 45 min, gärna med en bakduk och plastfolie över sig.
6. Stjälp upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela upp degen i två delar och lägg dessa på bakplåt med bakplåtspapper eller i varsin degform.
7. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 min.
8. Slå på ugnen på 200 grader och ställ in ett vattenbad längst ned i ugnen. Grädda limporna i mitten av ugnen i ca 50 min.
9. Ta ut limporna och pensla dem med vatten, låt svalna under bakduk.

Lycka till!

Som att sitta på en öde ö

Min iPhone har beslutat sig för att sluta fungera!! Den slår bara av och på sig hela tiden och finner aldrig något nätverk. var inne på Teliabutiken igår och de konstaterade att det skulle kosta ca 2500 kr att laga den, så det blir ju inte aktuellt. Har nu gjort ett sista laddningsförsök men den vägrar att komma igång igen så det bli att gå till Teliabutiken på måndag och förhandla om en ny mobil, kanske en iPhone 4 eller 4s. Så nu måste jag fortast möjligt få svar av någon smart person hur jag ska kunna rädda så mycket som möjligt av den information som jag har på mobilen...

Jaja, det är ju inte riktigt världens undergång, men det känns faktiskt som om man sitter på en öde ö när ens iPhone slutar att fungera!! Kommer på mig själv enormt många gånger om dagen i situationer som jag är i behov av min älskade iPhone, eller att jag inte får spela Wordfeud, men framförallt att jag inte är nåbar!! Man får verkligen ett perspektiv på hur beroende man har gjort sig av denna uppfinning...

Men mitt uppe i allt detta så är livet inte alls så illa ;-) Jag är äntligen hemma efter en underbar vistelse i Trondheim. De musikaliska upplevelserna där har varit fantastiska!! Puccinis Turandot var TSO:s största satsning och den var helt magisk att få vara med om, inte minst för att min kostym var rosa/svart/guld färgad i tjockt sidentyg <3

Minns också tillbaka med värme på den konsert vi hade på Erkebispesgården i närheten av Nidarosdomen med Andrew Parrott. Vilken underbar dirigent han är, jag kunde inte låta bli att le under hela konserten, det var så härligt och lätt att göra musik tillsammans med honom. Hoppas att jag snart får tillfälle att samarbeta med honom igen!!

Nu skall jag belöna mig med en kopp kaffe och sedan börja förbereda mig för boxas med en väninna senare idag! Glädjer mig till att få ur mig massor med iPhone-frustration ;-) 

Kram till er alla!!

Konsert med Bryn Terfel

Är nu tillbaka i Värnamo efter en alldeles underbar vecka i Trondheim. Det var fantastiskt att få träffa mina fina vänner och kollegor och få sjunga tillsammans med dem igen.
Jag ankom till Trondheim på måndag morgon kl 07.00 (efter 16 timmar sittandes på tåg...) och kl 16 var det dags för första repetitionen,jag kände mig inte i toppform, men det gick över förväntan eftersom det var så kul repertoar vi skulle gå igenom :) Bland annat så gick vi igenom "häxkören" från Verdis Macbeth Che faceste? Dite su!, det känns som om att den ska gå i 180 km/h, så det gäller att ha tungan rätt i mun *hihi*.
Trondheim bjöd på klart och kallt väder, en dag var det -17 grader, men därmed också mycket sol!! Så det blev många promenader runtom i byn i det underbara vädret :)

Övningarna inför konserterna gick riktigt bra och alla verkade vara laddade inför uppgiften att få sjunga tillsammans med herr Terfel. På torsdagen anlände han och alla förväntningar om att få höra en himmelsk basbarytonröst införlivades och mer därtill. En röst med sådan placering och sådan värme är det ont om!! Jag blev alldeles knäsvag när han började sjunga och det kändes inte som om jag var ensam om att bli påverkad av denna magiska röst, alla verkade prestera på sitt bästa eftersom han hade sådan musikalisk utstrålning som trollband alla som var i samma rum!!
Han var så nöjd med oss att han ville ha med oss på resten av turnén, så vi sa att det bara var att ringa så skulle vi ställa upp ;)

Konserten på fredagen blev helt magisk, såklart ;) Publiken var helt vild, applåder i massor och man ropade "Bravo, bravo" redan efter första numret.

Jag är verkligen stolt och glad över att ha fått tillfälle att sjunga med en sådan underbar artist, han utstrålar en sådan fantastisk musikalitet och är så självklar i sitt musikaliska uttryck men också i hela sitt sätt att vara. Så när man får en kram av denne man och han säger "Bye, bye, my darling" så blir man först röd som en tomat i ansiktet men sedan blir man alldeles varm i hjärtat och resten av kvällen tillbringar man på rosa och fluffiga moln!!
Så Tack än en gång kära Trondheim för en underbar vecka med magisk musik och för att ni norrmän är så flotta människor, är så glad i dere <3 <3 <3Kärlek till er alla!!

Annas första blogginlägg ;-)

Nu finns det ingen återvändo, nu kastar jag mig ut i bloggvärlden!! Ska försöka att uppdatera så ofta som möjligt och när inspirationen infinner sig ;-)
Snart är det dags att återigen åka till Trondheim, 16 underbara timmar på tåg (!), men det är det värt!! Ser fram mot att möta alla fina vänner och kollegor och dessutom sjunga konsert tillsammans med dem och Bryn Terfel.
Dessvärre så har jag börjat få ont i halsen, men jag försöker att dricka så mycket te och Echinagard som jag orkar och hoppas på det bästa!! Just nu så låter min stämma som om jag har druckit rökig Whiskey varenda dag i 20 år... Men man kan ju alltid plugga text, det ska ju trots allt sjungas utantill på konserten om en dryg vecka :-)

Har annars roat mig med att bygga ihop ett klösträd (sovträd) till vår lilla kattprinsessa Tosca. Hon älskar sitt nya träd, även om hon var kritisk till en början eftersom hennes förra träd var så instabilt...

ToscaToscas klösträdIdag skulle Jussi Björling blivit hundra år, denne underbare tenor som gick bort alldeles för tidigt och som aldrig verkade trivas med all uppmärksamhet som omgav honom. Tonerna av Erik Gustaf Geijer förknippar jag med denna underbara röst, så mycket hjärta och smärta att jag blir alldeles tårögd av lycka!!

Nu är det hög tid att koka mer te med underbart god honung och sedan ta tag i textpluggning!!

Avslutar denna första blogg med en av mina favoritduetter från operans värld, tänk om man skulle få vara Mimi i la Bohemé och spela mot denna världstenor, O soave fanciulla!! 

Önskar er alla en underbar dag och skickar en stor kram till er <3

Site Builder drivs av  Vistaprint